- Beleggers van buiten de VS voeden de “moeder van alle zeepbellen” in Amerikaanse aandelen, volgens investeringsstrateeg Ruchir Sharma.
- Wereldwijd sluizen beleggers meer kapitaal naar één land dan ooit tevoren in de moderne geschiedenis.
- Terwijl het geld naar de Amerikaanse markten stroomt, gaat dat ten koste van broodnodige investeringen in andere economieën, betoogt Sharma een opiniestuk voor de Financial Times.
- Lees ook: 3 redenen waarom aandelen doorstijgen na de Amerikaanse verkiezingen, volgens zakenbank Goldman Sachs.
De geopolitieke spanningen en macro-economische zorgen nemen in de hele wereld toe, maar internationale beleggers lijken het over één ding eens te zijn: Amerikaanse beurzen bieden de beste kansen.
Volgens directeur Ruchir Sharma van investeringsmaatschappij Rockefeller Foundation zorgt dit voor een ongekende zeepbel. In een opiniestuk voor zakenkrant Financial Times schrijft hij dat de eenzijdige focus op de VS ook schadelijk is voor broodnodige investeringen in andere economieën.
“Door het geloof in de kracht van de Amerikaanse financiële markten en de verwachtingen dat die het beter te blijft doen dan andere economieën, zetten buitenlandse investeerders meer kapitaal in op één land dan ooit eerder in de moderne geschiedenis”, aldus Sharma.
Volgens de investeringsstrateeg zijn Amerikaanse aandelen goed voor een weging van bijna 70 procent van de toonaangevende wereldwijde aandelenindex, ver boven het aandeel van ongeveer 30 procent van de index in de jaren tachtig. Naast de positieve winstverwachtingen van een handjevol Big Tech-bedrijven, heeft de verwachting dat de Donald Trump de binnenlandse economie zal stimuleren gezorgd voor een hernieuwde stroom van kapitaal richting de Amerikaanse financiële markten.
Volgens sommige maatstaven heeft de Amerikaanse dollar hierdoor het hoogste niveau bereikt in vijf decennia, benadrukt Sharma. De kracht van de dollar is toegenomen sinds oktober, toen de verwachtingen over het beleid van Trump de buitenlandse vraag naar Amerikaanse staatsleningen verder aanwakkerde.
Tot nu toe hebben buitenlandse handelaren dit jaar op jaarbasis duizend miljard dollar geïnvesteerd in Amerikaans schuldpapier, bijna twee keer zoveel als werd gedaan in de eurozone, aldus Sharma.
“Praten over zeepbellen in technologie of AI, of in beleggingsstrategieën gericht op groei en momentum, leidt af van de moeder aller zeepbellen in de Amerikaanse markten”, stelt Sharma. “Amerika heeft alle aandacht van buitenlandse beleggers en is momenteel overgewaardeerd en overhyped in een mate die nog nooit eerder is vertoond.”
Winst voor beurzen VS is verlies voor andere landen in de wereld
Tot op zekere hoogte is de outperformance van de Amerikaanse markt verdiend, want Sharma merkt op dat de economische groei van de VS sterker is dan die van andere ontwikkelde economieën. Maar zelfs tijdens de dotcomzeepbel in de jaren 2000, toen de waarderingen van Amerikaanse aandelen hoger waren dan nu, was het relatieve verschil in de waardering van Amerikaanse aandelenmarkten en andere markten niet zo groot.
Deze omstandigheden kunnen uiteindelijk zorgen voor ten terugval van Amerikaanse beurzen, maar ze leiden ook tot problemen voor buitenlandse economieën, aldus Sharma. “In het verleden, met inbegrip van de roaring jaren '20s van de twintigste eeuw en het dotcomtijdperk, zorgde een stijgende Amerikaanse markt voor een groei bij andere markten. Vandaag de dag zuigt een bloeiende Amerikaanse markt geld weg uit andere markten."
Dit heeft vooral voor opkomende economieën negatieve gevolgen: “Wanneer geld kleinere markten verlaat, verzwakt de uitstroom de valuta van landen. Dat dwingt centrale banken van die landen om de rente te verhogen. Hierdoor vertraagt de economie en komt het fundamentele beeld er slechter uit te zien.”